Gratis verzending vanaf €75,-

Seeds

creativity

inner child

rooting

Zo ga je met de juiste energie de lente in – 3 tips

De dagen worden langer, het zonnetje laat zich vaker zien en er stroom een nieuwe, frisse energie. De lente is voor veel mensen één van de fijnste periodes van het jaar. De natuur wordt wakker en ook wij komen weer in beweging. Heb jij de eerste lentekriebels al te pakken? De lente begint namelijk eerder dan je misschien denkt. Vanaf begin februari bevinden we ons  al in de energetische lente…

Het ritme van de energetische seizoenen werkt net iets anders dan wij gewend zijn. De seizoensindeling zoals wij die kennen is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Energetisch gezien wordt deze indeling gebaseerd op de verdeling van de yin- en yang energie en beginnen de seizoenen ongeveer 6 weken eerder. Iets wat jij misschien al vaker hebt gevoeld, maar wellicht nog niet zo expliciet hebt kunnen benoemen. 

De lente is het seizoen van geboorte en groei; een nieuw begin. De bomen beginnen langzaam uit te lopen en de eerste groene topjes komen onder de aarde vandaan gekropen. De energie van de lente zorgt er vaak voor dat we dingen anders willen gaan doen, dat we dingen willen veranderen en dat we onszelf willen ontwikkelen. Wanneer je optimaal gebruik maakt van de energie van deze periode kun je dit zoveel makkelijker maken voor jezelf. Met deze 3 tips beweeg jij mee in de energie van de lente en ervaar je de magie die er ontstaat wanneer je je overgeeft aan de flow van de natuur. 

1. Help je lijf ontgiften.

De lente is bij uitstek de periode voor een grote schoonmaak. Niet alleen voor je huis, maar vooral voor lijf. Per jaar krijgt de gemiddelde Nederlander door wat we eten al zo’n 7 kilo aan chemische stoffen binnen. En dan hebben we het nog niet eens over alcohol, medicijnen, verzorgings- en schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen en noem maar op. Na de zwaardere kost in de winter, is je lijf toe aan lichtere voeding. Help je lijf (en vooral je lever) een handje door gifstoffen zoals suiker, conserveringsmiddelen, geur- kleur- en smaakstoffen etc. zoveel mogelijk te vermijden. Eet zoveel mogelijk vers, onbewerkt voedsel (liefst biologisch), drink genoeg water, verminder de consumptie van koffie en alcohol en gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten. Je kunt je lever ondersteunen door zelf ook regelmatig te ontgiften, bijvoorbeeld door een detox te doen die bij jou past. 

Niet alleen voor je lijf is een detox fijn, maar ook voor je geest. Ga eens een dag, of een week, offline en kijk wat het met je doet. Je kunt het ook in  stukjes opdelen, door bijvoorbeeld een aantal weken een Netflix-detox te doen of een maand je social media apps van je telefoon te halen. 

2. Kom in beweging!

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) hoort de lente bij het Hout element en dit is het element van beweging en flexibiliteit. Na een hele winterperiode meer binnen geweest te zijn en meer stil te hebben gezet is het belangrijk om je lijf in beweging te brengen, zodat er ruimte komt voor nieuwe energie. Beweging helpt ook om afvalstoffen af te voeren, dus vooral sporten waarvan je gaat zweten zijn goed. Let wel op je energie en doe vooral iets waar je plezier in hebt.

3. Ga de natuur in en omring jezelf met groen.

Bij de lente en het Hout element hoort tevens de kleur groen. Groen staat voor groei en een nieuwe start en is daarnaast een grondende, aardende kleur die je in verbinding brengt met de natuur. Bovendien heeft deze kleur een rustgevende werking, zowel voor lichaam als geest. Eet meer groen, draag meer groene kleding en ga de natuur in om te genieten van al het frisse groen om je heen.

De natuur en haar cycli zijn een ontzettend mooie spiegel en een grote inspiratiebron. Hoe meer jij je bewust wordt van de energiestromen van de natuur, des te meer jij je kunt overgeven aan de de energiestromen in jezelf. Zodat je iedere periode gaat waarderen om zijn eigenheid en je meer en meer in jouw natuurlijke flow gaat leven.

Meer over de energetische seizoenen vind je in de Slow Calendar en Mindful Magic Journal