Gratis verzending vanaf €100,-

bloei

vuur

hart

zonnewende

Dankbaarheid; een staat van zijn

Vreugde en genieten zijn een belangrijk onderdeel van de energie van de zomer en zijn o.a. goed om je hart energie te laten stromen. Maar ook tevreden en dankbaar zijn voor wat je allemaal in je leven hebt, dragen hieraan bij.

In onze westerse maatschappij hebben geluk en blijdschap vaak te maken met omstandigheden buiten ons, maar gelukkig zien we steeds meer een beweging naar de taoïstische filosofie waarin de echte blijdschap ontstaat vanuit het hart; vanuit een innerlijke tevredenheid en acceptatie van hoe het leven nu is. 

Wanneer je dankbaar en tevreden bent, geniet je meer van positieve gevoelens en ervaar je minder stress. De emotie van dankbaarheid is letterlijk een van de hoogste energetische frequenties die je kan uitzenden. Hoe beter je hierin wordt, des te meer positieve dingen je ook gaat aantrekken. Inmiddels een beetje een uitgemolken cliché, maar wel waar: wat je aandacht (energie) geeft, groeit. 

Je wilt dus als het ware een staat van dankbaarheid en innerlijke tevredenheid bereiken; niet slechts een leuk lijstje maken. Voel, zonder oordeel, waar je op dit moment staat en wat je nodig hebt op dit vlak. Loop op basis daarvan de stappen door. 

Stap 1

Maak een lijst met minimaal 50 dingen waar jij dankbaar voor bent en vooral ook: waarom ben je hier zo dankbaar voor. Maak er een mooie lijst van om te bewaren. Deze lijst kun je erbij pakken wanneer je een keertje niet zo lekker in je vel zit, of simpelweg even een reminder kunt gebruiken van wat er allemaal voor moois in jouw leven is. 

Stap 2

Schrijf iedere dag, wanneer je opstaat, 3 dingen op waar je dankbaar voor bent, die een glimlach op je gezicht toveren. Denk hierbij niet alleen de dingen die er op dit moment al zijn, maar ook de dingen die er gedurende je dag misschien op je pad gaan komen of die je gaat doen. Kun je daar alvast dankbaar voor zijn? 

Je kunt hier ook een speciale journal voor gebruiken, zodat je ook regelmatig even terug kunt lezen. Doe dit minimaal voor de komende 4 weken (maar liever iedere dag natuurlijk!) en kijk wat er gebeurt. 

Wil jij het liever visueel maken? Maak dan de komende 4 weken dagelijks een foto van iets waar je dankbaar voor bent. Een boom naast je huis, je ontbijt, je kinderen. Bewaar ze in een apart mapje op je telefoon, of maak er een album van.

Stap 3

Probeer gedurende je dag er een gewoonte van te maken om dankbaar en tevreden te zijn om de gevoelens van blijdschap en geluk te katalyseren. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je in de auto zit, wanneer je ergens in de rij staat of wanneer je je tanden poetst.

Kies momenten waarbij je normaal misschien over andere dingen nadenkt, om even stil te staan bij wat er allemaal goed gaat in je leven. Nodig jezelf uit om ook hier alvast dankbaar te zijn voor de dingen die nog gaan komen; de dingen die jij graag wilt en wenst.  

Deze fijne practice is onderdeel van de liefdevolle slow reminders die we wekelijks delen via onze Monday Mailings. Iedere week wat Mindful Magic in je inbox ontvangen? Meld je hier aan