Gratis verzending vanaf €75,-

Transformation

reflection

letting go

productive energy

De helende kracht van opruimen

De herfst is een periode van loslaten. De energie van dit seizoen geeft je de kracht om te zien wat nuttig is geweest en wat klaar is. Je kunt dit heel letterlijk nemen door je huis op te ruimen en dingen die je niet meer nodig hebt weg te doen. Ook figuurlijke rommel in ons hoofd, zoals allerlei to do’s en onafgemaakt zaken, maar ook negatieve gedachten, mogen opgeruimd worden, zodat er weer ruimte komt voor groei en ontwikkeling. Soms zien we door de bomen het bos niet meer en weten we niet zo goed waar we moeten beginnen. Deze mindful practice helpt je daarbij. 

Stap 1

Pak een groot vel papier of open een leeg document op je computer. Schrijf alles op wat er door je hoofd spookt en waar je eigenlijk nog iets mee zou moeten doen: kleding die je nog wilt repareren, die vriendin die je weken geleden al had willen bellen, de koelkast die toe is aan een schoonmaakbeurt. Niets is te gek, schrijf het allemaal op. 

Stap 2

Pak nu een ander vel papier en maak een kolom voor ieder levensgebied dat voor jou belangrijk is. Denk hierbij aan werk, familie, gezondheid, vrienden, liefde, je huis, persoonlijke ontwikkeling etc. en geef deze gebieden een cijfer op basis van hoe belangrijk deze voor je zijn. 

Heb je een Mindful Magic Journal? Dan kun je de oefening van de Mindful Magic Circle uit de nazomer erbij pakken. 

Stap 3

Verdeel alle items van de lijst over deze gebieden en geef ieder item een cijfer gebaseerd op hoe dringend dit nu is (niet dringend = 1 en heel dringend = 10). Dringende zaken hebben meestal een tijdsgrens. 

Stap 4

Kijk nu alle items die niet (heel) dringend zijn. Zijn ze wel belangrijk, of zijn ze eigenlijk jouw tijd en energie niet waard en kun je ze schrappen? 

Stap 5

Plan nu voor jezelf een of meerdere momenten in dat je met de andere items aan de slag gaat. Dit kan bijvoorbeeld iedere dag een half uur zijn, of een halve dag per week. 

Stap 6

Maak een rooster voor minimaal de komende twee weken en bepaal met welke items je dan aan de slag gaat. Kijk hiervoor eerst naar de levensgebieden die voor jou het belangrijkste zijn en de items die het meest dringend zijn en dus prioriteit hebben. 

Slow reminder: zijn sommige items erg groot of weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan hoe je deze in stukjes kunt hakken. Bedenk bijvoorbeeld of je iemand om advies kunt vragen, of maak wat tijd om iets te lezen over het onderwerp. Zo heb je in ieder geval de eerste stap gezet. En bovenal: wees lief voor jezelf en voel wat het met je doet wanneer je weer iets opgeruimd of losgelaten hebt. 

Deze fijne practice is gebaseerd op de Mindful Magic Journal: jouw personal guide om de connectie met jezelf en je intuïtie te versterken, vanuit het ritme van de natuur.