Gratis verzending vanaf €100,-

bloei

vuur

hart

zonnewende

Met deze tips breng je jouw vuur element in balans

Voel jij je snel onrustig, geïrriteerd, of juist lusteloos? Daar hoef je niet gek van op staan te kijken, zeker niet tijdens de zomer. Dit seizoen is een periode waarin de energie op z’n krachtigst is, zowel in de natuur als in jou. Er is veel yang energie, doordat het vuur element nu overheerst. Een teveel van deze energie kan ervoor zorgen dat je doordraaft, onrustig wordt of juist lamgeslagen raakt, doordat je hoofd overuren maakt. We geven je een aantal tips om jouw vuur energie in balans te brengen. 

De energetische seizoenen zijn vanuit de traditionele Chinese geneeskunde gekoppeld aan een van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Alles wat bestaat valt onder een van deze elementen. Zo kun je de elementen koppelen aan dus de seizoenen, de de delen van de dag, de organen, smaken, kleuren, richtingen en emoties. Dit zorgt voor een hele holistische benadering, waarin alles met elkaar in verbinding staat. 

Het element van de zomer is vuur: een element vol passie, liefde, energie en hartstocht. Het staat voor bloei, warmte, vreugde, activiteit en vrolijkheid. Wanneer jouw innerlijke vuur goed in balans is dan voel je je enthousiast, uitbundig en energiek. Wanneer jouw innerlijke vuurtje te zwak is, neemt je enthousiasme voor het leven af, je voelt minder blijdschap en de sprankel uit je ogen is verdwenen. Je vuur element kan ook te sterk aanwezig zijn; dit uit zich vaak in onrust, een slecht geheugen of slecht kunnen slapen. Je kunt jezelf als het ware “opbranden”. 

Met deze tips kun jij de balans in je vuur energie herstellen: 

1. Beweeg

Het Vuur element gaat over actie en heeft alles te maken met circulatie, het rondpompen van energie door je lijf. Het is in deze periode belangrijk om – letterlijk en figuurlijk – in beweging te zijn. Afhankelijk of je wat meer yang- of yin energie kunt gebruiken kun je kiezen voor een intensiteit van bewegen die bij jou past. Zolang je hartslag maar wel iets omhoog gaat en jouw hart de levensenergie door je lijf kan pompen. Kies bijvoorbeeld voor een rustige vorm van yoga wanneer je voelt dat je onrustig bent, of ga lekker dansen om jouw innerlijke vuur aan te wakkeren. Heb je een vol hoofd? Dan kan een stevige workout juist fijn zijn. 

2. Zorg voor voldoende ontspanning 

Als jouw innerlijke vuur goed in balans is dan voel je je enthousiast, uitbundig en energiek. Je bent gevuld met blijdschap en levenslust. Maar de vuur energie kan ook wat teveel worden en zorgen voor onrust, stress of juist omslaan naar lusteloosheid. Daarom is het in deze periode belangrijk om voor voldoende ontspanning en rustmomenten te zorgen. Overschat jezelf niet, bewaak je eigen grenzen en zorg dat je ook regelmatig tijd neemt om in te tunen bij jezelf. Maak een wandeling in de natuur, mediteer of doe een ademhalingsoefening, neem een massage en schrijf de dag van je af in je journal. 

Slapen 

Goed slapen is belangrijk voor de vuur energie. Voor een goede nachtrust heb je voldoende yin energie nodig, maar veel mensen zitten tegenwoordig ‘s avonds nog teveel in de yang energie. Merk je dat je wat onrustig slaapt, of dat je lastig in slaap komt? Let dan eens op onderstaande punten:

  • Probeer minimaal 2 uur voor je gaat slapen niets meer te eten, zodat je lichaam volledig in rust kan wanneer je wilt gaan slapen en niet nog bezig is met het verteren van voedsel. 
  • Vermijd minimaal een uur voordat je gaat slapen activiteiten die de yang energie stimuleren: werken, intensief sporten, studeren, computeren, tv kijken etc. 
  • Zorg dat je slaapkamer koel is en dat er voldoende frisse lucht is. 
  • Vermijd kunstlicht en blauw licht zeker een uur voordat je gaat slapen. Dit verstoort namelijk de aanmaak van melatonine, waardoor je moeite kunt hebben met inslapen. Wil je nog wel een boek lezen? Zorg dan voor gedimd licht; dit geeft je systeem een seintje dat je richting de nacht gaat. 
  • Dit weten de meeste mensen wel, maar toch nog even ter herhaling: koffie is door de hoge yang energie niet geschikt om ‘s avonds te drinken. 

De natuur en haar cycli zijn een ontzettend mooie spiegel en een grote inspiratiebron. Hoe meer jij je bewust wordt van de energiestromen van de natuur, des te meer jij je kunt overgeven aan de de energiestromen in jezelf. Zodat je iedere periode gaat waarderen om zijn eigenheid en je meer en meer in jouw natuurlijke flow gaat leven.

Wil jij hier wat verder induiken, of gun je iemand anders een mooie verdieping in de energie van moeder natuur? Neem eens een kijkje bij de Slow Calendar en de Mindful Magic Journal