Gratis verzending vanaf €75,-

Transformation

reflection

letting go

productive energy

Overgave aan vertragen

3 reflectievragen voor innerlijke rust

De frisse ochtenden, de koele wind en van tijd tot tijd forse regen- en onweersbuien. De zomer is voorbij en de donkere dagen staan voor de deur. Misschien kijk jij hier – net als wij – ontzettend naar uit. Een periode van vertragen, loslaten en transformatie. Maar deze periode kan ook best confronterend voelen. 

Rond 21 september vieren we de herfst equinox; het moment dat de yin en yang energie met elkaar in balans zijn en waarna de yin energie de overhand neemt. Inheemse natuurvolkeren vierden dit moment als het laatste oogstfeest. Vanaf dat moment maken we ons klaar voor de winter die om introspectie en verdieping vraagt. Maar daar is binnen onze maatschappij lang niet altijd de ruimte voor. 

Actie, kracht, vooruitgang en groei worden nog altijd het meest gewaardeerd. We leven in een wereld waarin alles alsmaar sneller gaat, we altijd druk zijn en haasten de norm is. De mannelijke yang energie is leidend en er is weinig ruimte voor vertragen, rust nemen of stilstaan. En dat terwijl wij cyclische wezens zijn… Vooral vrouwen, maar zeker ook mannen, kunnen dit op een (on)bewuste laag voelen. Niet zo gek dat nog steeds zoveel mensen burn-out klachten hebben. 

Ons DNA is honderdduizenden jaren geleden al gevormd. En in dat DNA zit de gewoonte om met de natuur te leven, met de seizoenen mee te bewegen en onze intuïtie te volgen. Er is ruimte voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke energie. En hoewel er veel veranderd is sinds die tijd, is het DNA nog grotendeels hetzelfde. Ons oerinstinct weet daarom precies wanneer het waar de tijd voor is. We vinden het tegenwoordig alleen vaak lastig om ons hieraan over te geven. 

In de natuur is er een tijd en plaats voor alles. Alles kent een zeker ritme en als we aan het einde zijn, beginnen we weer van voren af aan. In de herfst heb je van nature de behoefte om langzamer te leven. Het ritme van de natuur vertraagt en de energie keert meer naar binnen. Het is niet de bedoeling dat je je verzet tegen dit ritme, maar er in meebeweegt. Wanneer je vertraagt, word je je bewuster van wat je doet. Van wat er in jou speelt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt.

Omarm de aanwezigheid van de yin energie in deze periode. Duik wat eerder je bed in, doe rustiger aan, plan wat minder afspraken. En voel je er vooral niet schuldig over. Juist door in het ritme van de natuur te vertragen, ben je beter afgestemd op het grotere geheel en kun je vervolgens in de volgende fase gemakkelijker versnellen. 

Neem een momentje voor jezelf om stil te staan bij wat vertragen voor jou betekent en wat jij misschien nodig hebt deze periode… 

  • Hoe ervaar jij het om het rustiger aan te doen en wat meer naar binnen te keren?
    Vind je dit fijn, of ervaar je dit misschien als ongemakkelijk? Hoe is dit nu t.o.v. een aantal jaren geleden?
  • Wat betekent vertragen voor jou?
    Hoe ziet dit eruit in je dagelijks leven? Wat doe je wel, wat doe je niet?
  • Wat kan jou helpen om (nog) meer te vertragen?
    Waardoor kun jij jouw innerlijke rust meer de ruimte geven? 

Wil jij hier wat verder induiken, of gun je iemand anders een mooie verdieping in de energie van moeder natuur? Neem eens een kijkje bij de Slow Calendar en de Mindful Magic Journal