Gratis verzending vanaf €75,-

Transformation

reflection

letting go

productive energy

Zo haal je het meest uit de herfst

En 4 stappen hoe je meebeweegt met de natuur

Het regent, het is koud en de dagen worden korter. De herfst is voor veel mensen een seizoen om tegenop te kijken, terwijl ze juist ook zoveel moois brengt. Het is een periode van loslaten en transformatie, waardoor er vaak veel in beweging gezet wordt. Wanneer je meebeweegt met de natuur, zou je de herfst zelfs een beetje magisch kunnen noemen. Deze stappen laten je zien hoe je dat doet… 

1. Loslaten en opruimen 

De natuur trekt zich steeds verder terug en de wind blaast de bladeren van de bomen. Ook voor jou is dit een teken om los te laten. We zijn als mens vaak erg goed in vasthouden, want dit is veilig en bekend. Maar wanneer je loslaat, kan energie weer van nature gaan stromen en jou helpen de juiste kant op te bewegen. In deze podcast aflevering hebben we het hier uitgebreid over.

De energie van dit seizoen geeft je de kracht om te zien wat nuttig is geweest en wat klaar is. Je kunt dit heel letterlijk nemen door je huis op te ruimen en dingen die je niet meer nodig hebt weg te doen. Ook figuurlijke rommel in ons hoofd, zoals allerlei to do’s en onafgemaakt zaken, maar ook negatieve gedachten, mogen opgeruimd worden, zodat er weer ruimte komt voor groei en ontwikkeling.

2. Verwarm je lijf. 

De temperatuur daalt, het weer wordt wat guurder en als je je lijf een plezier wilt doen, zorg je ervoor dat je tijdens de herfst verwarmende dingen eet of drinkt. Stoven, wokken, ovenschotels, soepen, een warm havermoutje voor ontbijt; allemaal fijne manieren om jouw lijf te helpen zoveel mogelijk energie uit je voeding te halen. 

De natuur geeft ons precies wat we op dat moment nodig hebben en dus ook de juiste voeding. Bananen en citrusvruchten komen uit warme landen en hebben een verkoelende werking. Vooral in het najaar wil je je lijf ondersteunen door zoveel mogelijk te eten wat er hier en nu groeit en wat dus juist een verwarmende werking heeft in deze tijd van het jaar. Drink ook wat vaker warme dranken en laat je koude dranken niet kouder zijn dan kamertemperatuur.

Groenten: aardappelen, rapen, wortels, venkel, alle koolsoorten, radijs, gember, knolselderij, pastinaak, knoflook en uien. 

Fruit: appels, peren vijgen, druiven, abrikozen

Granen: amarant, gierst, maïs, haver

3. Breathe in, breathe out.  

Volgens de Chinese geneeskunde staan tijdens de herfst de longen centraal. Zuurstof is onze eerste levensbehoefte en één van onze grootste bronnen aan energie. Wanneer je goed inademt, kan je lijf meer levensenergie (Qi) uit de ingeademde lucht halen en door het lichaam verdelen. Ook verlaat het grootste deel van de afvalstoffen ons lichaam door uitademen. 


Door opgeslagen spanning en emoties benutten veel mensen slechts 30% van hun ademcapaciteit. De meeste mensen ademen vaak te vlak, of te hoog, waardoor de energie niet volledig benut kan worden. De herfst is een belangrijke periode om hier wat meer aandacht aan te besteden en jouw long-energie te versterken. Diep en bewust ademhalen, bijvoorbeeld d.m.v. alternate nostril breathing, kan helend werken. Die ondersteuning kunnen we tijdens deze transformatieperiode goed gebruiken. In de Mindful Magic Journal vindt je fijne (adem)oefeningen voor deze periode.


4. Maak contact met je innerlijke wijsheid 

Door in deze periode los te laten, laat jij de laagjes van je afglijden die je niet meer dienen, waardoor je dichterbij je kern kunt komen. Eén van de meest krachtige geschenken van deze periode is dan ook dat je een natuurlijke toegang hebt tot spiritualiteit. De herfst geeft je daarmee de ruimte om de connectie met jezelf op een dieper niveau te ervaren en in te tunen op je innerlijke wijsheid. 

Neem regelmatig een moment voor stilte, bijvoorbeeld door te mediteren. Door contact te maken met de natuur, kom je ook dichterbij jezelf. Kleed je dus lekker warm aan, ga naar buiten en kijk, luister en voel wat de natuur en jouw innerlijke wijsheid je te vertellen hebben.

Wil jij je verder verdiepen in cyclisch leven en de energie van moeder natuur? De Slow Calendar en de Mindful Magic Journal nemen je mee op een reis door de seizoenen – in de natuur en in jezelf. Een reis waarin je de verbinding met jezelf en je innerlijke kracht versterkt, vanuit de energie van moeder natuur.